Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


" FEJBEN " MÁR JÓ VAGYOK ... Hommage á Gyökössy Endre

   2019-07-04-gyoparos---sirnal--1-1.jpg

Nagy dolgok történedtek mivélünk mostanában . Társam Ódor Edit tíz évünk után , a Feltámadás Ünnepén , az Ünnepek Ünnepének napján visszatért az Örök Szellemi Hazánkba .

o-es-en-2009.jpgAkkor nekem kettétört , tíz év után megint kettétört az életem ... Neki már Jó , Ő már felfoghatatlanul Boldog - mint megtudtam s mint hittem is - s igyekszem , nagyon igyekszem osztozni az Ő Örömében , Boldogságában . Hát , mit mondjak  ...  fejben már jó vagyok ...

Aztán meg - mára bizonyossá vált - , hogy negyven év után búcsút fogok venni A Tanyától is , aminek legelőit , tavait vérem , verítékem , könnyeim - Örömeim , Boldogságom és bánataim könnyei - áztatták , mígnem 2008 Karácsonya előtti dabis-margit-1.jpgnapokban -  35 évig szeretett első feleségem -  a Tanya megálmodója és első Úrnője , egy kisiskolás vásárhelyi  Generáció Szeretett Tanítónénije-  Dabis Margit  halálával  térdre nem kényszerített - életemben először úgy Istenigazából  a Sorsom ...

 

Mint említettem , fejben már jó vagyok , az értelmem , kezem teszi a dolgát , tudom , hogyan kellene és hogyan nem kellene gondolkodnom , már szinte tanítom is másoknak , hogy hogyan lehet felállni , Lelki Békéhez jutni stb , stb ...

A Lelkem azonban , miközben szállni , repülni , a Magasságba emelkedni próbál , szüntelen hol az Élet , hol a Halál Falának csapódik s rendre sebzetten , törődötten , zokogva zuhan bele az Önsajnálat Önpusztító Mocsarába ... 

Ezért van ez a Cimlapfotó . Lelkemet megpihentetni , sebeit gyógyíttatni mentem két napra Gyopárosfürdőre , remélve , hogy Lételemem a Víz , az Áldott Napfény , a sok vidám Ember látványa pihentetőleg fog hatni feldúlt Lelkemre .

Valamirevaló Pihenőhelyeken Orvosnak is illendő lenni . Így is történt . Nem kisebb Méltóságot adott mellém erre a két napja az én Drága Gazdám , mint az Ő egyik legkiválóbb Munkatársát , Gyökössy Endrét , vagyis Bandi bácsit . 

Már nem emlékszem , hogy került a direkt minimálisra tervezett útiholmim közé az Ő könyve , a MAI PÉLDÁZATOK , amit természetesen Editkém révén ismertem meg , még az elején .

Az alig másfél , kétoldalas novelái hatására - bár már évekkel ezelőtt  felolvasta nekem őket Editkém - több papírzsebkendőt nyűttem el mint egy náthás  napon ... Az olykor embertelen világban fel fellobbanó apró Szeretetlángocskák , amelyek olykor életeket mentenek meg , vagy tudatlan , vagy tudatos kioltásukkal életek oltódnak ki .... 

Megindultan , felzaklatva kérdeztem az én Uramat , hogy jó ez nekem , ennyit sírni az  Emberi Lélek Mécsesének apró Szeretetlángocskái láttán vagy éppen ezeknek a kicsiny Fényeknek a hiányában , a Sötétben bukdácsoló Testvéreink bukásait látva ?

A válasz a Tőle mnegszokott lényegretörő Tőmondat volt :

" Gyógyulni akarsz ? A gyógyszer is keserű , a foghúzás , a műtét is fájdalmas ... Bízz az Én egyik legkiválóbb Orvosomban ! "

És ime , a Lelkem megpihent , redői elsimultak , fél éve először aludtam kilenc órát egyfolytában , csak egyszer sírtam a két nap alatt . A " terápia " bevált , ajánlom Szeretettel Mindannyiótoknak !

 

Gyökössy Endre : MAI PÉLDÁZATOK
MÁRIA - MEGYEREN
(Mt 25, 34-36)

Zsiga bácsi a tőle megszokott pontossággal összehajtogatta a Népsportot és a konyha asztalának megszokott helyére igazgatta. Rendszeretetéről volt híres a bőrgyár portáján is, ahol kapuskuckójában még a kulcsok is rendeltetésük szerint ábécésorrendben lógtak a szögeken.
Ahogy felnézett a konyhaablakon át éppen a szemben lévő lakás ablakára látott, ahonnan egy 25-ös villanyégő rőttes fénye derengett ki a keskeny udvarra. Körülményesen kiemelte mellényzsebéből édesapja óriási masinisztaóráját, s mert a konyhai óra négy percet késett, törpe ujjával órájához igazította.

 

gyokossy-endre-mai-peldazatok-30656799-eredeti1.jpg

Te, Zsófi! - szólt feleségére. – Mari néni itthon van.
Felesége egy pillanatra abbahagyta a lencseválogatást az asztal sarkánál, és az ablak felé fordult:
- Na és aztán, mért ne lehetne itthon…
- Mert péntek van és 4 perccel múlt 7 óra.
- Ettől még itthon lehet – fordította vissza fejét a felesége.
- Tudod, hogy nincs olyan péntek, hogy ne menne a templomába, ott meg pont hétkor kezdődik az a micsoda.
- Bibliaóra.
- Az. Na meg szerdán is eljár ilyen idő tájt, és akkor is világos volt nála.
- Ha nem volna hetvenéves az a vén Mari, most fejbe vernélek a palacsintasütővel, te Zsiga, hogy csak az ablakát bámulod.
- Ne bomolj már Zsófi. Inkább menj át hozzá, hátha beteg.
- Nem beteg az, hanem bolond! – kapta fel deresedő fejét az asszony.
- Ne mondj már ilyet! Az egyetlen csöndes lakó ebben az egész ramaty házban. Még jó, hogy lebontják. Mi bajod van vele, eddig csak dicsérted!?
- A múltkor iderakta nekem a Bibliáját s gyúrni sem hagyott. Azt mutogatta belőle, hogy ő is Jézus anyja.
-Micsoda?
-Na látod? Mondtam, hogy bolond. Azt állította, hogy benne van a bibliában, hogy aki az Isten akaratát cselekszi az Jézus fitestvére, nőtestvére meg anyja.
- És benne volt? 
- Tésztás kézzel én ugyan nem vettem fel a szemüveget, de ő ötször is elolvasta, ráadásul úgy, hogy ezt maga Jézus mondta, s váltig állította, hogy ő az Isten akaratát cselekszi és ezért ő is Jézus anyja. Na!
- Azért átnézhetnél – szólalt meg újra Zsiga bácsi, némi fejcsóválás után.

szeretetlang.jpg
Az asszony ingerülten egy vödörbe rázta kötényéből a lencséből kiszedegetett szemetet, s szó nélkül kifordult a konyhából. Átment a keskeny udvaron, ahol jobbról, balról szoba-konyhás lakások sorjáztak, benyitott Mari néni hideg konyhájába s onnan aprócska szobájába.
Mari néni egy nagy dunyha alatt ágyban feküdt. Csak aszalódott kis arca látszott ki a párnák süppedéséből, verejtékes volt a homloka. A szobában nyirkos hideg.
- Beteg? – reccsent Zsófi az öregasszonyra.
- Azt hiszem elkapott az influenza – vacogta Mari néni.
- És senki sincs, aki magára nézzen, maga „Jézus anyja”?
- Van, lelkem.
Zsófi asszony meghökkent: - Aztán kicsoda?
- Jézus. Aki a kereszten is törődött anyjával, amikor János apostolra bízta.
Zsófi méregbe gurult:
- No, nem nagyon látom, hogy törődne magával.
- Már hogyne törődne, amikor ideküldte magát, Zsófikám.
 
Zsófi kinyitotta a száját, valami cifrát akart mondani, de lenyelte. Szó nélkül kiment a szobából és átrobogott az udvaron. Amikor berobbant a konyhába, elpárolgott a mérge. Zsigája kérdőn nézett rá:
- Na hogy van a te megyeri Máriád?
- Menj, hasogass fát, gyújts be nála. Még van időd. Szólj be a rendelőbe is, jöjjön ki az ügyeletes.
- Te is átmehetnél.
-Tedd amit mondtam, te…te Szent József! Én főzök neki egy kis erőlevest. Napok óta nem ehetett meleget.
Elakadt a szava, mert Zsigája mintha mosolygott volna. Ritkán tette. Zsiga bácsi is zavarba jött. Elővette a masinisztaóráját. Megnézte a faliórát, s mert egyet mutatott a kettő, felvette a konyhasarokból a kisbaltát és kiment a sufniba fát hasogatni. Máriának.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.